Много от нас държат в мазетата си всевъзможни предмети. Някои от

...
Много от нас държат в мазетата си всевъзможни предмети. Някои от
Коментари Харесай

Как изглежда днес компютър от 1956 г.

Много от нас държат в мазетата си всевъзможни предмети. Някои от тях са напълно елементарни, други пък с времето стават даже още по-ценни находки, в сравнение с евентуално сме предполагали.
 iPadOS 16 и по какъв начин новата операционна система ще трансформира таблета в компютър
iPad се трансформира в компютър с новата iPadOS 16

Истински промени

Любопитната история на един немец, консуматор на обществената мрежа Reddit, е обвързвана точно с откритието му на една изключително забавна находка от мазето на баба и дядо му. Там той е намерил доста необичаен 66-годишен компютър Librascope LGP-30.

За модела се знае, че е пуснат за първи път през 1956 година и е един от едвам 45-те създадени в Европа. Разработеният от Стан Франкел в Калифорнийския софтуерен институт през 1954 година LGP-30 в началото се е продавал за 47 000 $ (или към 512 866 днес) и е тежал " единствено " 363 кг. Това може през днешния ден да ни се коства безумно доста, само че за времето си компютърът е бил считан дори за дребен.

Освен LGP-30, германецът е разкрил и друга техника в мазето, само че компютърът е най-интересната находка. Самият той споделя, че единственото, което знае, е, че дядо му го е употребявал за строителни калкулации през 60-те години. Тогава той е бил и един от дребното хора в страната, които са имали сходна машина.

Сега, откакто е стоял в мазето няколко десетилетия, LGP-30 евентуално ще има потребност от забележителна предварителна подготовка, с цел да стартира да работи още веднъж. А задачата това да се случи е напълно постижима.
 Lenovo Yoga AIO 7 и какво предлага новият компютър с въртящ се екран
Какво може новият Lenovo Yoga AIO 7, което другите не могат

Един специфичен компютър

" Наистина би било ужасно, в случай че някой успее да задейства това нещо още веднъж ", споделя германецът. Той споделя още, че даже е разкрил музей в Германия, където има работещ LGP-30 и най-вероятно ще се свърже с хората, които работят в него, написа ars technica.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР